Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το μήνυμα: Αγώνας σε κάθε ηλικία...

Η αγωνιστικότητα της κ.Ευθυμίας, μητέρας του μέλους της Κίνησης Αλληλεγγύης Σάββα Στεργίου, μας δείχνει τον δρόμο. Εμείς υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής της.

(απόσπασμα αφιερώματος από τον ιστότοπο HumanStories.gr)

 

Η κυρία Ευθυμία είναι ξεκάθαρη: «Η γνώση ισούται με τη ζωή!»

Αυτή η νέα προσπάθεια του HumanStories.gr προσφέρει τόσα ωραία συναισθήματα σε έναν δημοσιογράφο, τόσο ευρύ φάσμα ενασχόλησης. Και κάθε μέρα μαθαίνεις πράγματα για τη ζωή, για την επιθυμία στη γνώση και στη μάθηση… Ορισμένα γεγονότα είναι τουλάχιστον συγκινητικά. Κάπως έτσι συνέβη και με την κυρία Ευθυμία Στεργίου – Παρσέλια.
Στα 77 της χρόνια κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο απολυτήριο Λυκείου κι έκατσε από τη Δευτέρα 16/05, στα θρανία, δίπλα σε 18άρηδες συμμαθητές της για να γράψει Πανελλαδικές Εξετάσεις! Από που πηγάζει όλο αυτό; Η κυρία Ευθυμία είναι ξεκάθαρη: «Η γνώση ισούται με ζωή». Κι εκεί λαμβάνεις το πρώτο μήνυμα από μια γυναίκα που στα 75 της αποφάσισε να βγάλει το Εσπερινό Λύκειο και να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις στη θεωρητική κατεύθυνση!

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΑΡΑ ΤΑ 77 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι; Ο γιος της Σάββας Στεργίου (διότι η ίδια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στην τόση μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα της) εξηγεί στο HumanStories.gr: «Η μητέρα μου γεννήθηκε στη Σαμοθράκη κι έχασε σε πολύ μικρή ηλικία τον πατέρα της, στην κατοχή και στον πόλεμο με τους Βούλγαρους, που είχαμε εμείς στο νησί. Η μητέρα της είχε 3 παιδιά κι ίδια αποφάσισε να παντρευτεί σε νεαρή ηλικία για να τα βγάλουν πέρα ως οικογένεια. Ολο αυτό την ανάγκασε να σταματήσει το σχολείο, το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο (σταμάτησε στην 5η τάξη), παρά το γεγονός ότι ήταν παραστάτρια κι από τις καλύτερες μαθήτριες στη γενιά της. Ομως αυτό το μεράκι για τη γνώση, για τη μάθηση δε σταμάτησε ποτέ. Εβλεπε στην τηλεόραση εκπομπές για την ελληνική γλώσσα και σημείωνε, έσβηνε, έγραφε, ήθελε να μάθει όλα όσα δεν μπόρεσε να διδαχθεί ως μαθήτρια ή ως φοιτήτρια μετέπειτα.
»Το 2013 χάσαμε τον πατέρα μου κι εγώ αποφάσισα να βρω μια διέξοδο στη μητέρα μου για να μην πέσει σε μελεγχολία. Της είπα να πάει σε Εσπερινό σχολείο και να πάρει το απολυτήριο του Λυκείου. Η ίδια ντρεπόταν, δεν ήθελε, έλεγε: «Τι θα πει ο κόσμος…». Ομως όταν πήρε και το ΟΚ του αδερφού μου που ζει στη Γαλλία και το δικό μου, ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι σε αυτό που πάντα είχε ως απωθημένο και τελικά το κατάφερε στα 77 της χρόνια! Να πάρει το Απολυτήριο Λυκείου και να κάτσει στα θρανία για να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις!».

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙ Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η κυρία Ευθυμία λειτούργησε αντίστροφα με όλους τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, με τους οποίους τους χώριζαν περίπου 60 χρόνια διαφορά! Είχε αρκετό άγχος μέχρι να πάρει το απολυτήριο Λυκείου (για δύο χρόνια στο Εσπερινό Λύκειο Αλεξανδρούπολης), όμως στις Πανελλαδικές εξετάσεις ήταν άνετη. Πήγε στον χώρο όπου θα έγραφε, έκανε πλάκα με τους πιο νεαρούς (για την ακρίβεια αρκετά πιο μικρούς σε ηλικία) συμμαθητές της και ζούσε με τον πλέον απόλυτο τρόπο το τέλος ενός παιδικού – εφηβικού ονείρου. «Ονειρό της ήταν να κάτσει στο θρανίο, αφού το πραγματοποίησε τώρα είναι τόσο, μα τόσο χαρούμενη», μάς αναφέρει ο γιος της Σάββας Στεργίου.
Οι συμμαθητές της στο Εσπερινό Λύκειο, οι καθηγητές της κι ο διευθυντής την αγκάλιασαν σαν μητέρα τους. Η κυρία Ευθυμία έζησε σπουδαία συναισθήματα… Το μότο της ζωής της είναι «μην παρατάτε ποτέ τα όνειρά σας, έστω κι αν αργά θα πραγματοποιηθούν». Αλλωστε η αγάπη της για τη γνώση, για τη μάθηση την οδήγησε σε κάτι τόσο σημαντικό. Ηταν στιγμές που προτιμούσε να διαβάζει παρά να βγαίνει βόλτες με τις φίλες της. Ετσι η οικογένεια Στεργίου είναι τόσο περήφανη για τη μητέρα τους, με τον συγχωρεμένο πατέρα, Κυριάκο Στεργίου (ο κορυφαίος Σαμοθρακίτης βιολιστής) να την βλέπει από ψηλά και να καμαρώνει για αυτήν.
1463552605861
Η οικογένεια Στεργίου σε παλαιότερη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου